Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ!!!



Ψήφισμα για την ΟΕΔΑ της Φυλής και το νέο ΠΕΣΔΑ

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχουν φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημοτικά σκουπίδια, αλλά και τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Κυριολεκτικά, η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφή της περιοχής των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και στη συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους. Οι ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον συνεχίζονται με την εκτεταμένη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των νερών της ευρύτερης περιοχής με πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία τους τελευταίους μήνες. 

Ως ΔΣ θεωρούμε ότι η Περιφέρεια δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αν και η Περιφερειάρχης εκλέχθηκε με το σύνθημα «η Φυλή θα κλείσει». Η Περιφέρεια είναι ο υπεύθυνος, ο διαχειριστής και ρυθμιστής της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλή μέσω του ΕΣΔΝΑ και του ΠΕΣΔΑ. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) με έμφαση στην ανακύκλωση και στην αποκεντρωμένη διαχείρισης αποβλήτων στα χαρτιά, αλλά όμως, η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ στην πράξη εξακολουθεί να είναι η ΟΕΔΑ της Φυλής.

Η πράξη είναι ότι η Περιφέρεια στην ΟΕΔΑ ανανεώνει άδειες λειτουργίας και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη σύμβαση εκμίσθωσης του «πανελλαδικού» αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και συνεχίζει τη λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και μάλιστα με επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 τόνους/ έτος, σε 350.000!!!...

Ως το τέλος του καλοκαιριού μάλλον θα υπάρξει η τελική ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ.  Επιβάλλεται στην τελική του μορφή να έχει σημαντικές και ριζικές αλλαγές σε ό, τι αφορά το μέλλον της ΟΕΔΑ της Φυλής.

Ως ΔΣ θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει ρητή δέσμευση για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, της χωματερής, με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης το αργότερο σε 2 χρόνια. Στην υπόλοιπο ΟΕΔΑ να μην γίνει καμιά επέκταση του ΕΜΑΚ από τους 250.000 στους 350.00 τόνους, να μη δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα ή και να μεταφερθεί ακόμη, να γίνει άμεσα μεταφορά του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων σε άλλη περιοχή και να μην δοθεί καμιά άλλη άδεια λειτουργίας για Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων, όπως ζητά η WATT ΑΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Σαμοϊλης Γιάννης


Ο Γραμματέας

Μιτσιλέγγας Ζαρίφης

2 σχόλια:

  1. Ανάλογο ψήφισμα έχει υιοθετήσει και η άλλη ΕΛΜΕ της Δυτικής Αττικής. Επίσης, ο Σύλλογος ΠΕ της περιοχής μας έχει υιοθετήσει ανάλογη θέση για το κλείσιμο της χωματερής, μέσω της κοινής επιστολής με την ΕΛΜΕ, που απεύθυναν στους δημότες του Δήμου Φυλής τον Απρίλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την επιτυχημένη ανοικτή εκδήλωση στις 13 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία στα Άνω Λιόσια ο Συντονισμός στον οποίο μετέχει και η ΕΛΜΕ συνεχίζει τις προσπάθειες για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή