Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ




Συνάντηση της Τετάρτης, 9 Μαρτίου,
στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Κρίνουμε ως θετική την συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130 συνάδελφοι από όλα τα σχολεία της περιοχής. Απ΄ τη μία οι συνάδελφοι έγιναν και με αυτό τον τρόπο ορατοί με τα θέλω, τους προβληματισμούς και τη γενικευμένη δυσφορία τους απέναντι σ’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και στα σχολεία τους και από την άλλη έγινε ορατή και η διεύθυνση. Η συνάντηση οργανώθηκε για την ενημέρωση και τη διεκδίκηση των συναδέλφων, αλλά και την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη λογοδοσία της διοίκησης απέναντι στους συναδέλφους για τις επιλογές της. Θεωρούμε ότι η λογοδοσία αυτή διευθυντών εκπ/σης και διευθυντών σχολείων είναι επιβεβλημένη και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η πρόσφατη επιλογή τους καθορίστηκε σε ένα ποσοστό από την ψήφο των διευθυντών κι υποδιευθυντών της Διεύθυνσης και των συλλόγων διδασκόντων αντίστοιχα. 

Οι συνάδελφοι, μέσα από το σωματείο μας διεκδικούμε την προάσπιση της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας, ό, τι καλύτερο παιδαγωγικά για τους μαθητές μας και ταυτόχρονα τη διασφάλιση καλύτερων εργασιακών συνθηκών για όλους μας ώστε να επιτελούμε καλύτερα το έργο μας. Σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καταγράφει συμπεράσματα και αποτελέσματα:

·         Η διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ ανεξάρτητα από τα ατομικά θέλω έδειξε τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει, αφού το ασφυκτικό συγκεντρωτικό πλαίσιο, που της καθορίζει το υπουργείο, και εντός του οποίου δρα, δεν της επιτρέπει παρά
να ακολουθεί και να αποφασίζει σε κυρίαρχα ζητήματα με βάση την πολιτική του υπουργείου, που είναι μηδενικοί διορισμοί, οικονομική ασφυξία και εκφράζεται στη ζωή του εκπαιδευτικού με την κινητικότητα, ελαστικότητα, ανακατανομή ωραρίου κ.λ.π.
·         Η καινούρια χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εφόσον η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο θα είναι πολιτική λιτότητας, μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών και μη μόνιμων διορισμών (εξαρτώνται από τις ορέξεις των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ.), αλλά και εφαρμογής της έκθεσης του ΟΟΣΑ.
·         Σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η θέση ότι οι διεκδικήσεις και η πίεση, όταν γίνονται οργανωμένα και μαζικά, αποδίδουν θετικά αποτελέσματα. Είναι η λογική και η στάση των διεκδικήσεων που είχαν και έχουν και οι δυο ΕΛΜΕ της Δυτικής Αττικής όλα αυτά τα χρόνια και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε στα ακόλουθα ζητήματα από όσα τέθηκαν από τους συναδέλφους ή είχαν ήδη τεθεί με κείμενα συλλόγων διδασκόντων και γονέων.

  • Ο σύλλογος διδασκόντων είναι αυτός που καθορίζει τις αναθέσεις των μαθημάτων σε κάθε σχολείο. Αυτός κρίνει αν θα υιοθετήσει τις προτάσεις της διεύθυνσης του σχολείου ή των Συμβούλων και της διοίκησης γενικότερα, με βάση τις κείμενες διατάξεις. Μάλιστα, ο Διευθυντής αποδέχθηκε ότι ήταν λάθος να εμπλακεί στο να μειώσουν σε Λύκειο οι φιλόλογοι τις ώρες στα τμήματά τους, ώστε να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος από κενό 20 ωρών, που πρόεκυψε. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστική θεσμική κάλυψη των μειωμένων ωραρίων, που μπορεί να παρέχονται σε συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Υποστήριξε το πάγιο αίτημά μας να επανέλθουν άμεσα οι περιοχές μετάθεσης εντός της Διεύθυνσης με βάση τις προτάσεις μας (αποφάσεις 16ου Συνεδρίου και των Γ. Συνελεύσεών μας) και πρέπει να παραμείνει πολύ ψηλά στις διεκδικήσεις μας μέχρι να υλοποιηθεί. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το ότι συνάδελφοι φτάνουν να διανύουν 50χλμ ή και περισσότερα για να καλύψουν το ωράριό τους σε περιοχές όπως η Νέα Πέραμος, τα Μέγαρα και οι Ερυθρές. Επιπλέον, η ΕΛΜΕ θεωρεί ότι η μετακίνηση σε τέτοιες αποστάσεις πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων συναδέλφων.
  • Οι Σχολικοί Σύμβουλοι οφείλουν να θεωρούν βασική προτεραιότητά τους την παιδαγωγική ευθύνη κι όχι τις όποιες διοικητικές αρμοδιότητές τους. Σε αυτό συμφώνησαν με έμφαση και οι 2 παριστάμενοι Σύμβουλοι, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να συνυπογράφουν παιδαγωγικά ορθές και τεκμηριωμένες διεκδικήσεις όπως για παράδειγμα για τα ολιγομελή τμήματα.
  • Είναι αντίθετος με κάθε συγχώνευση και κατάργηση σχολείων στη Δυτική Αττική. Μετά από επίμονες ερωτήσεις συναδέλφων, τόνισε συγκεκριμένα ότι είναι αντίθετος με το να καταργηθεί το Λύκειο Φυλής και να μετατραπεί σε Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Φυλής και μια τέτοια αρνητική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτόν αιτία παραίτησης. Αντίστοιχα είναι αντίθετος με τη συγχώνευση ή κατάργηση άλλων σχολείων, όπως το 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου και το 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, ενώ υποστηρίζει την ίδρυση και λειτουργία 5ου Γυμνασίου στα Άνω Λιόσια, που έχει ζητηθεί από την ΕΛΜΕ και το Δήμο.
  • Δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει και  θα εισηγηθεί, γιατί οι αποφάσεις ανήκουν στην Περιφέρεια, στη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 να διατηρηθούν όλα τα τμήματα (ολιγομελή ή όχι) ως έχουν στη φετινή σχολική χρονιά. Τέλος, θα επιδιώξει να μεταφέρει τις θέσεις και τις προτάσεις μας στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο.
Όμως είναι σαφές ότι η διοίκηση δεν μπορεί να μας… σώσει με γράμματα στο υπουργείο ή με εκκλήσεις στον κ. Φίλη. Αυτό μπορεί να γίνει όταν εμείς υψώσουμε το ανάστημα με μαζικότητα, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, αμφισβητώντας τα θέσφατα της κυβέρνησης. Ο αγώνας όλων μας για αληθινή παιδεία και άξια ζωή συνεχίζεται αμείωτος.

Γι΄ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου