Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Έγινε η ΓΣ της ΕΛΜΕ στις 12 Μάρτη





ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ

ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

       ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ


Έγινε η ΓΣ της ΕΛΜΕ στις 12 Μάρτη με παρουσία 35 συνάδελφων. Επομένως έχουμε αποφάσεις του διευρυμένου ΔΣ. Τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης διαμορφώθηκαν από το ΔΣ με βάση τις προτάσεις 3 παρατάξεων, Παρεμβάσεων, ΣΥΝΕΚ και ΠΑΜΕ, οι οποίες κατατέθηκαν στη ΓΣ
Στις 25 Γενάρη ο λαός καταδίκασε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν τις πιο βάρβαρες, αντιλαϊκές πολιτικές, τα μνημόνια, την βαθιά φτώχεια και εξαθλίωση της κοινωνίας. Η νίκη για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός αριστερού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, γέμισε προσδοκίες, χαρά και ανακούφιση το λαό, αλλά και πολλούς στην Ευρώπη. Απορρίψαμε τους υπηρέτες της πολιτικής των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Αυτοί, εδώ και 5 χρόνια, επέβαλαν άγρια και παρατεταμένη λιτότητα με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και στο λαϊκό εισόδημα, καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνέτριψαν τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, διέλυσαν την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια και ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο.
Oι πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Eurogroup διέλυσαν και τις τελευταίες αμφιβολίες όσον αφορά τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που είδαμε για άλλη μια φορά τις προηγούμενες μέρες ήταν ανελέητους εκβιαστές με αρχηγό τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, οι οποίοι απείλησαν και εκβίασαν αδίστακτα ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν θέση ούτε οι πιο στοιχειώδης ανάγκες των λαών, δεν υπάρχει θέση για δημοκρατία και δικαιώματα, το δικαίωμα των ίδιων των λαών και των εργαζομένων να αποφασίζουν για το μέλλον τους στην κατεύθυνση που οι ίδιοι επιθυμούν......

.......Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας τον δρόμο του «ρεαλισμού», εντός του ασφυκτικού πλαισίου του ευρώ και της ΕΕ, δεν τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, αλλά υπέγραψε μια συμφωνία που ξαναδένει χειροπόδαρα το λαό και τα εργατικά συμφέροντα, αφήνει ανέπαφα τα μνημόνια και δίνει το δικαίωμα στους δανειστές είτε ως η λαομίσητη τρόικα είτε ως Θεσμοί είτε ως Ομάδα των Βρυξελλών να ελέγχει την ασκούμενη πολιτική.


Αιτήματα και διεκδικήσεις (με βάση Παρεμβάσεις, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ)


·  ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ» ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ.
·  ΔΟΥΛΕΙΑ - ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΡΗΞΗ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ.
·  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.
·  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
·  ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΚ.
·  Κατάργηση του  «νέου Λυκείου» και του συστήματος προαγωγής στα ΑΕΙ.
·  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης.
·  Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Άμεση επιστροφή των δώρων.
· Καμία μείωση των συντάξεων κύριων, επικουρικών και εφάπαξ. Σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.
· Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να διαμορφώσει πρόταση Συλλογικής Σύμβασης για όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου, την οποία και θα καταθέσει για έγκριση στο κλάδο μέσα από ΓΣ.
·  Να επανακαταταγούν αμέσως όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι σε κλιμάκια και βαθμούς με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους.
·  Ενιαίο 12χρονο δημόσιο, δωρεάν για όλα τα παιδιά με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία. Ο σύλλογος διδασκόντων βασικό όργανο διοίκησης. Κατάργηση του καθηκοντολογίου.  Άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (ν. 3848/10) για τα στελέχη της εκπαίδευση. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με 3 αιρετούς.
·  Ανώτερο όριο 20 μαθητών στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.
· Καμιά νέα κατάργηση-συγχώνευση και ίδρυση-λειτουργία άμεσα καταργημένων ή νέων σχολείων με βάση τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες.
·  Επαναφορά των καθηγητών στο προηγούμενο διδακτικό ωράριό τους.
·  Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές, δωρεάν μετακίνηση και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
·  Όλοι οι εκπαιδευτικοί μόνιμοι. Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
· Καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με  απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
· Άμεση αύξηση των δαπανών της Παιδείας για να λειτουργήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα σχολεία το Σεπτέμβριο με επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
· Έγκαιρος προγραμματισμός της σχολικής χρονιάς 2015-2016  με βάση τις προτάσεις του κλάδου (τμήματα, μαθητές στο τμήμα, ωράρια, μεταθέσεις, συνυπήρετηση, αποσπάσεις, κάλυψη ωραρίου σε δύο συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία).
· Κατοχύρωση μειωμένου ωραρίου και μετάταξης σε διοικητικές θέσεις λόγω σοβαρών ασθενειών.
· Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πειθαρχικού δικαίου.
· Κατάργηση άμεση του ΕΝΦΙΑ, φόρου αλληλεγγύης και πλειστηριασμών 1ης και 2ης κατοικίας.
· Σταθερή αντιρατσιστική, αντιφασιστική κατεύθυνση των αγώνων μας.
· Δημόσια και δωρεάν τα κοινωνικά αγαθά, προστασία του δημόσιου πλούτου.
·  Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.
· Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
Πρόγραμμα δράσης (με βάση Παρεμβάσεις, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ)
1.      Πραγματοποίηση πανελλαδικών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων για την καταγγελία της «νέας συμφωνίας» και για διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων  (εργασιακών – μισθολογικών – ασφαλιστικών). Τα συλλαλητήρια να πάρουν τα ευρύτερα δυνατά χαρακτηριστικά πανδημοσιοϋπαλληλικής - πανεργατικής κινητοποίησης. Πρόσκληση σε ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ, σε όλα τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και σε πρωτοβάθμια σωματεία και συντονισμούς (Υπουργείο την Τρίτη, 17/3) για συνδιοργάνωση και συμμετοχή σε αυτές και σε άλλες ανάλογες δράσεις και  κινητοποιήσεις.
2.      Πανελλαδική ημέρα δράσης (Πέμπτη 19/3) ενάντια στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις με συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
3.     Συμμετοχή στην αντιρατσιστική, αντιφασιστική κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 21 Μάρτη και σε ανάλογες δράσεις ως τη δίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη.
4.    Κινητοποίηση (Δευτέρα 23/3) σε περιφέρειες, δ/σεις εκπαίδευσης και τοπικές διοικήσεις, από κοινού με γονείς και μαθητές, για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές όπως: άμεση κάλυψη όλων των κενών, έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών,  ένα γεύμα για όλους τους μαθητές, δωρεάν  μετακίνηση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
5.     Νέες Γενικές Συνελεύσεις και εκεί πρόταση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας ή σχετική εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οι νέες Συνελεύσεις να γίνουν:
· Τις ημέρες που θα κατατίθενται προς ψήφιση εκπαιδευτικά νομοσχέδια ή
· Μετά τις συναντήσεις με τους υπουργούς που διαχειρίζονται εκπαιδευτικούς, ασφαλιστικούς, μισθολογικούς και άλλους τομείς, στους οποίους και θα καταθέσουμε αντίστοιχα αιτήματα του κλάδου που τους αφορούν και θα απατήσουμε να λυθούν. 

Η μικρή συμμετοχή στις συνελεύσεις δεν επιτρέπει την προώθηση απεργίας στο επόμενο διάστημα μέχρι τις επόμενες ΓΣ.  Εάν οι απαντήσεις που θα δοθούν στα νομοσχέδια και στις συναντήσεις δεν υλοποιούν πάγια αιτήματα του κλάδου, τα οποία αναβαθμίζουν και αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και το ρόλο του εκπαιδευτικού και βελτιώνουν ουσιαστικά το επίπεδο διαβίωσής του, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει σε νέες ΓΣ αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με προοπτική ουσιαστικής και αποφασιστικής κλιμάκωσης με απεργίες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις και αποκλεισμούς υπηρεσιών, καθώς και άλλες δοκιμασμένες μορφές αγώνα για την αποτελεσματικότητά τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου