Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Ε.Λ.Μ.Ε. & ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε.
Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου – Φυλής

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 6-4-2013
ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ (Λ. Φυλής 165) ΣΤΙΣ 6:30 μ.μ.



Βρισκόμαστε στην αρχή του Απρίλη κι η σχολική χρονιά βαδίζει προς το τέλος της, μόνο που τα προβλήματα για τα σχολεία και την εκπαίδευση, για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς  και για ολόκληρη την κοινωνία δεν λένε να τελειώσουν εξαιτίας των τροϊκανών εσωτερικού κι εξωτερικού. Η φοροληστεία και τα χαράτσια, η ανεργία κι οι απολύσεις, οι
τεράστιες περικοπές σε παιδεία, υγεία και στα άλλα δημόσια αγαθά, η βία και η τρομοκρατία οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση κι εξαθλίωση του λαού.

Γι΄ αυτό και οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να μην υποταχθούμε! Οφείλουμε να αγωνιστούμε συλλογικά με αλληλεγγύη, πίστη, αποφασιστικότητα και δημοκρατικότητα
ενάντια στους πραγματικούς δυνάστες μας που κλέβουν όχι μόνο τα όνειρα μας, αλλά και την μπουκιά από το στόμα των παιδιών μας.

Το 2012 έγινε νέα μείωση δαπανών στην εκπαίδευση κατά 14% με την 4η δόση των κρατικών δαπανών να χάνεται και το 2013 η μείωση είναι περίπου η ίδια, φτάνοντας στο 35% σε σχέση με το 2009. Όλα αυτά οδηγούν τα σχολεία σε οριακό σημείο, αφού πολλά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε γραφική ύλη, άλλα αναλώσιμα, φωτοτυπικά και  - κυρίως - θέρμανση. Το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι ακόμη και τώρα λείπουν περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί  με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην έχουν διδαχθεί καθόλου κάποια μαθήματα φέτος εξαιτίας των κενών αυτών. Γίνονται περικοπές όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε μαθήματα π.χ. 4 ώρες μαθηματικά σε μια τάξη γυμνασίου ή λυκείου τη βδομάδα γίνονται 2, ώστε τις άλλες  2 ο ίδιος καθηγητής να πάει σε τμήμα που δεν κάνει καμιά ώρα!!!

Φτιάχνουν οι αθεόφοβοι συνθήκες σύγχρονου κρυφού σχολειού. Συνθήκες ασφυκτικής κρίσης, που οδηγεί στην κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και σχολείων, στη δραματική μείωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας. Η Παιδεία αντί να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των παιδιών μεταβάλλεται σε αποτυχημένη προβληματική… εταιρεία με χίλια άλυτα προβλήματα.

Οι γονείς βιώνουν διπλή βάναυση επίθεση. Η πρώτη αφορά τα εισοδήματα, την εργασία και τις κοινωνικές παροχές με τις περικοπές, τη φοροληστεία και την ανεργία. Η δεύτερη αφορά τη συστηματική διάλυση της  δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για τη μόρφωση των παιδιών τους. Από το Σεπτέμβριο ίσως να πληρώνουν τα βιβλία που δεν θα επιστρέφονται από τα παιδιά τους το Μάιο. Ίσως καταργηθούν σχολεία στην περιοχή μας, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, αλλά και τμήματα, που έτσι θα έχουν 30 μαθητές, για να κοπούν επιπλέον χρήματα. Το ότι τα μεγάλα, ογκώδη σχολεία και τμήματα αυξάνουν τη βία και την επιθετικότητα, δυσκολεύουν πολύ τη μάθηση και διώχνουν τους μαθητές με πολλά κενά, δεν έχουν σημασία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μας πάρουν χρήματα για να δώσουν στους τοκογλύφους δανειστές, στην τρόικα. Έτσι, οι μαθητές μας δικαιούνται να ρωτούν, γονείς και δασκάλους, με το δίκιο τους, αλλά και με πίκρα και θυμό: «Γιατί το επιτρέψατε;;;».

Η παιδεία για μας  είναι κοινωνικό αγαθό και το σχολείο χώρος γνώσης και πολιτισμού. Η γνώση είναι δικαίωμα και τα παιδιά μας δεν πρέπει να είναι οι μελλοντικοί πελάτες των ιδιωτών ή του ιδιωτικοποιημένου κράτους, άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι, εξαρτώμενοι και φοβισμένοι. Οι πολιτικές της τρόικας πρέπει να βρουν ισχυρή αντίσταση από όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και να στοχεύει στην συνολική ανατροπή αυτών των πολιτικών. Όλοι εμείς θα αγωνιστούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας την πίστη στα ιδανικά της αλληλεγγύης, του αγώνα, της αντίστασης, αλλά και της αξιοπρέπειας. Θα αγωνιστούμε μαζί με όσους στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού σχολείου, όπου η πολύπλευρη μόρφωση των παιδιών θα συνδέεται με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Όλοι μαζί να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της τρόικας που διαλύουν τους πολίτες, την κοινωνία, τα δημόσια αγαθά και το κράτος.

Τα παιδιά μας, με όπλο τη γνώση, να μπορούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα μέλλον αξιοπρεπές, που να τους αξίζει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου