Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ το Δήμου Φυλής τη Δευτέρα 28/2/11, ο Δήμαρχος μας ανάγνωσε την εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής ως ενημέρωση μετά τη συνάντηση των Δημάρχων της χώρας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά το Δήμο Φυλής. Δηλαδή δεν τέθηκε θέμα έκφρασης απόψεων του Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να παρθεί κάποια απόφαση από αυτό όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο Δήμαρχος σε προηγούμενες συναντήσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι προτάσεις για την περιοχή, ήταν γενικά θετικές αφού, όπως αναφέρει στην εισήγηση του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, καμιά συγχώνευση ή συνένωση ή κατάργηση ή μετακίνηση σχολείου δεν προτάθηκε τελικά μετά από «σθεναρή αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Όμως, ο διευθυντής εκπαίδευσης εισηγείται μια κατάργηση αναπάντεχη, αδικαιολόγητη κι άδικη. Προτείνει την κατάργηση της Λυκειακής τάξης του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων με 34 εργαζόμενους μαθητές, που είναι κατανεμημένοι σε 2 τμήματα. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί και στην κατάργηση των Αθλητικών τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων.
Η αιτιολόγηση γι’ αυτήν την απόφαση, ότι το καθεστώς υποδοχής του ΟΑΕΔ θα αλλάξει και πλέον δεν θα χρειάζεται η παρακολούθηση της Α΄Λυκείου δεν είναι επαρκής λόγος για κατάργηση, αφού δεν είναι ο ΟΑΕΔ ο μόνος προορισμός για τους μαθητές αυτούς, αλλά και η Εσπερινή Επαγγελματική Εκπαίδευση, που όμως είναι σε άλλους Δήμους.
Επιπλέον το Εσπερινό Γυμνάσιο είναι το μοναδικό, όχι μόνο στο νέο Δήμο Φυλής, αλλά και σε ακτίνα 5-7 χιλιομέτρων και η πρόσβαση προς τα γειτονικά εσπερινά λύκεια είναι αρκετά έως πολύ δυσχερής. Ο Δήμος μας είναι στην άκρη της Πρωτεύουσας και δεν υπάρχει συχνή διέλευση λεωφορείων (Η γραμμή Ελευσίνα–Αχαρνές κάθε ώρα και καταργήθηκε η Α12, Αθήνα–Φυλή).
Το εσπερινό Λύκειο ξεκίνησε με την Α΄ τάξη πριν 3 χρόνια, είναι δηλαδή ένα νέο σχολείο. Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας είτε από την Διοίκηση είτε από τον Δήμο για την ύπαρξη και τη χρησιμότητά του φαίνεται ήταν ανεπαρκής. Η «ανησυχία» της Διοίκησης και του Δήμου για την αυξημένη μαθητική διαρροή και τη σχολική εγκατάλειψη στην περιοχή μας φαίνεται επιδερμική αφού με την κατάργηση της Α΄ Λυκείου του Εσπερινού, σπρώχνουν ακόμη 34 εργαζόμενους μαθητές προς άλλες περιοχές και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης πιθανότατα στη σχολική εγκατάλειψη. Είναι, όμως, αδικία νέοι εργαζόμενοι που ζουν κι εργάζονται σε μία εργατούπολη να βλέπουν να καταστρατηγείται το δικαίωμά τους για μόρφωση που με τόσο κόπο παλεύουν να υλοποιήσουν.
Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα αγωνιστούμε αποφασιστικά και συντονισμένα για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάφωρη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων μαθητών μας και των οικογενειών τους.

Tο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

4 σχόλια:

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

    Ο Σύλλογος Καθηγητών του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων με Λυκειακές Τάξεις ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή του στην εισήγηση της Διοίκησης να καταργήσει τις Λυκειακές Τάξεις του σχολείου μας.

    Η απόφαση για την ίδρυση των Λυκειακών Τάξεων από το σχολικό έτος 2007-2008 λειτούργησε θετικά καθώς από την πρώτη στιγμή υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από μαθητές, με αποτέλεσμα να λειτουργεί η Α΄ Λυκείου με δύο τμήματα. Έτσι, η ίδρυση αυτή έδωσε κίνητρο σε πολλούς μαθητές της περιοχής να συνεχίσουν τη φοίτηση μετά το Γυμνάσιο καθώς και την ευκαιρία να αποκτήσουν μια καλύτερη γενική κατάρτιση αλλά και να φοιτήσουν, μετά την Α΄Λυκείου, σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και τις ΕΠΑΣ.

    Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το σύνολο των μαθητών είναι εργαζόμενοι και συνεπώς η μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές με την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων θα είναι δύσκολη, αφού τα πλησιέστερα Εσπερινά Σχολεία απέχουν 5 και 10 χιλιόμετρα και η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί.

    Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η πληροφορία της κατάργησης των Λυκειακών Τάξεων έχει αναστατώσει τους μαθητές μας, οι οποίοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ανάλογα.

    Συνεπώς, ζητάμε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο μας και από την τοπική αυτοδιοίκηση να επανεξετάσουν το θέμα λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων αυτής.

    Ο Διευθυντής
    Απόστολος Ασφής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011
    "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΕΣΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    Εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι από αντικαπιταλιστικές δημοτικές κινήσεις ,την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπαιδευτικοί άνοιξαν πανό σήμερα κατά την διάρκεια της ομιλίας της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαμαντοπούλου στην ημερίδα-φιέστα που οργάνωνε υπέρ των συγχωνεύσεων καταργήσεων σχολείων με ακροατήριο Δημάρχους. Η ημερίδα έγινε μέσα στο φρουρούμενο από τα ΜΑΤ αμφιθέατρο του Υπουργείου και ενώ είχαν αποκλειστεί στην είσοδο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ.
    Με συνθήματα όπως “Όχι στο σχολείο της αγοράς δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά” εκπαιδευτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν την αντίθεσή τους στην διάλυση της δημόσιου σχολειού που προωθείται μέσα από τον Καλλικράτη και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Διαμαντοπούλου. Οι Θ.Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και Π.Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας κάλεσαν από μικροφώνου Δημάρχους και δημοτικά συμβούλια να καταψηφίσουν τα σχέδια της Διαμαντοπούλου, να μην αφήσουν να διαλυθεί το δημόσιο σχολείο για χάρη του Μνημόνιου και του ΔΝΤ.». Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι από το Βύρωνα, το Περιστέρι και το Μαρούσι.

    Η Διαμαντοπούλου στη φιέστα της δεν είχα καλέσει καν τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και μόνο μετά την παρέμβαση ανακοίνωσε ότι θα τους δοθεί ο λόγος
    Στην προκλητική ομιλία της κάλεσε τους δημάρχους να εναντιωθούν στις κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που προχωράνε σε καταλήψεις θυμίζοντας τις πιο μαύρες εποχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν μηχανισμοί τραμπούκων στην Πάτρα οδήγησαν στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα..
    Παρά την προσπάθεια φίμωσης με την επέμβαση της ασφάλειας η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με την παραμονή των δημοτικών συμβούλων μέσα στην αίθουσα.
    «Θα μας βρούνε μπροστά τους στις απεργίες των εκπαιδευτικών, στις καταλήψεις των μαθητών και στις μαζικές εκδηλώσεις που οργανώνουν από κοινού εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές.
    Στην Αθήνα και σε όλους τους Δήμου της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας ζητάμε να παρθούν αποφάσεις στήριξης αυτού του αγώνα.. Κάτω τα χέρια από τα σχολεία της γειτονιάς μας.» δήλωσε ο Π.Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΟΛΜΕ στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 28 Φλεβάρη κατά των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων συναντήθηκε με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου μετά από πρωτοβουλία της τελευταίας!!!!GRGRGR.
    Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι στόχος της συνάντησης εκ μέρους του υπουργείου ήταν να κατευνάσει τα πνεύματα και να καθησυχάσει την ΟΛΜΕ. Έτσι η κ. Υφυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ότι οι προτάσεις των προϊσταμένων θα δοθούν στην ΟΛΜΕ (σε καμιά εβδομάδα) για συζήτηση. «Άλλωστε δεν έχουν σταλεί ακόμα όλες στο Υπουργείο» είπε. Ως ΟΛΜΕ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν περιμέναμε ότι οι προτάσεις θα γίνονταν σ’ ένα καθεστώς μυστικής διπλωματίας (δηλαδή, εν κρυπτώ και με προσπάθεια να αποκρυβούν από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου) και ότι δεν είμαστε αισιόδοξοι για τις προθέσεις του υπουργείου καθώς υπάρχουν προφορικές εντολές για τα σχολεία με 400 μαθητές (στη διάρκεια της μέρας η Υπουργός μίλησε για σχολεία με 12 – 15 τμήματα).
    Όλες αυτές οι κρυφές ή φανερές προθέσεις του υπουργείου βρίσκονται σε αντίθεση με το ν. 1566/85 (που προβλέπει σχολεία με 9 το πολύ τμήματα) και επιδιώκουν τη δημιουργία σχολείων – μαμούθ. Ξεκαθαρίσαμε στην Υφυπουργό ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε καμία κατάργηση σχολείου, αν διατηρηθεί η απαίτηση του Υπουργείου για 30 μαθητές ανά τμήμα κάτι για το οποίο δεν υπήρξε δέσμευση. Όπως δεν υπήρξε καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων των συναδέλφων (και όχι τη μείωσή τους).
    Το Υπουργείο προσπάθησε να αποσυνδέσει τις καταργήσεις σχολείων από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόϊκας, χωρίς φυσικά να μας πείσει. Άλλωστε είναι φανερός ο λογιστικός χαρακτήρας αυτών των συγχωνεύσεων. Ακόμη προσπάθησε (το Υπουργείο) να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Ομοσπονδίας για κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
    Το μόνο «νέο» της συνάντησης είναι ότι δεν προβλέπεται μέχρι το Σεπτέμβριο να ψηφιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Τεχνική Εκπαίδευση, άρα και την επόμενη χρονιά η λειτουργία των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, συνεχίζεται όπως είναι σήμερα. Στην Τεχνική Εκπαίδευση – είπε η Υφυπουργός – θα γίνουν ελάχιστες ή καθόλου συγχωνεύσεις.
    Θεωρούμε γενικά ότι το Υπουργείο συνεχίζει την προσπάθεια του να δημιουργήσει σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, υποβαθμίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα «περί διαλόγου», θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Οι όροι πάντως για γόνιμο διάλογο είναι ασφυκτικοί και δεν αφήνουν περιθώρια συναίνεσης.
    Εκτιμάμε επίσης ότι ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη, όχι μόνο γιατί συνάντησε ανταπόκριση στους συναδέλφους, αλλά γιατί υποχρέωσε το Υπουργείο, να συζητήσει με την ΟΛΜΕ και ακόμα έδωσε την ευκαιρία στην Ομοσπονδία να παρευρεθεί στη συνάντηση του Υπουργείου με τους δημάρχους και ν’ ακουστούν οι απόψεις της ΟΛΜΕ. Χωρίς την κινητοποίηση θα ήταν αδύνατη, οποιαδήποτε παρέμβαση της Ομοσπονδίας στις συναντήσεις – φιέστες του Υπουργείου.
    Ο αγώνας για σχολεία για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και συγχωνεύσεις συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ
    ενώπιον δημάρχων, περιφερειαρχών, αλλά και δεκάδων αποσπασμένων έμμισθων συμβούλων, κομματικών στελεχών, μπράβων και λοιπών παρατρεχάμενων της εξουσίας, στη φιέστα που οργάνωσε το Υπ. Παιδείας τη Δευτέρα 28/2.

    Παρατήρηση 1η:
    Οι 5 δεν επεδίωξαν να σταματήσουν τη φιέστα σας. Είναι προφανές ότι αν το ήθελαν δεν θα ήταν ... 5, αλλά 105! Είναι, επίσης, προφανές ότι δεν τολμάτε να παρουσιαστείτε ενώπιον τυχαίου ακροατηρίου, που συναποτελείται από κανονικούς ανθρώπους, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους και όποιους άλλους έλληνες πολίτες δεν είναι του στενού σας κομματικού περίγυρου. Όπου και αν βρεθείτε σας γιουχάρουν, σας αποδοκιμάζουν, σας καλούν να φύγετε, μαζί με τους τροϊκανούς, τ' αφεντικά σας, πριν καταστρέψετε εντελώς το λαό και τον τόπο! Ειδικά εσείς δεν μπορείτε να επιβιώσετε ούτε σε μια σύνοδο Πρυτάνεων!

    Παρατήρηση 2η:
    Παρ' όλη τη σύνθεση του ακροατηρίου στο αμφιθέατρο του Υπ. Παιδείας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι οι λιγοστές διαμαρτυρίες προήλθαν από τύπους σαν τον Κουμέντο [το διορισμένο περιφερειάρχη Αττικής, επί χρόνια κολλητό Παπουτσήδων, Τσοχατζόπουλων κλπ σεβαστών πασόκων, που είχε μάλιστα το θράσος να πει σε εκπαιδευτικούς που είναι κάθε μέρα στην τάξη “δεν πάτε να κάνετε και λίγο μάθημα”, όταν είναι μετρημένα τα χρόνια που ο ίδιος έχει δουλέψει σε σχολείο!], από κυρίες χωρίς θεσμικό ρόλο που κατέφθασαν με γιαλιστερές μερσεντές στο χώρο του υπουργείου, από λιγοστούς πασόκους δημάρχους και από τους μπράβους-ασφαλίτες της Διαμαντοπούλου!

    Κι απλώς σας θυμίζω, ότι εμείς θα είμαστε εδώ και όταν εσείς κακήν κακώς θα φεύγετε, όπως είμασταν εδώ, υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση, όταν έφυγαν “οι σύντροφοί σας” Κοντογιαννόπουλος, Αρσένης, και λοιποί συγγενείς, χωρίς να τους θυμάται ούτε ο θυρωρός...! Αλλά εσάς θα σας θυμάται ο ελληνικός λαός και η εκπαιδευτική κοινότητα σαν κουίνσλιγκς, σαν υπηρέτες του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, σαν ραγιάδες δηλαδή!

    ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ
    ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή